Menu
A tolték titok - Sergio Magaña

A tolték titok - Sergio Magaña

"Sergio Magaña Ocelo...

Az X-akták legújabb évada sokkolóan képünkbe tolta az igazságot rendszerünkről!

Az X-akták legújabb évada sokk…

Az X-akták legújabb ...

Furcsa fények és "felsugárzás" Alsó-Normandiában, Franciaországban.

Furcsa fények és "felsugá…

2015. november 2-án ...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedés, a titkos űrprogram informátora szerint...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedé…

Lehet, hogy a rendkí...

A nem-megfigyelt társadalom: anti-arcok, ruhák és egyéb kütyük Nagytestvér ellen

A nem-megfigyelt társadalom: a…

Egy egész iparág épü...

Képes az asztrológia kokrét eseményeket előrejelezni?

Képes az asztrológia kokrét es…

Mit tud az asztrológ...

Sztázis kamrában alvó óriások készen állnak rá, hogy felébresszék őket...

Sztázis kamrában alvó óriások …

Sztázis kamrában alv...

A Passzív Android és a Teremtő Erő

A Passzív Android és a Teremtő…

Az elme arénájában, ...

Tiltott történelem – Krisztus vérvonala

Tiltott történelem – Krisztus …

Tiltott történelem –...

Ki az, aki fél a Paranormálistól? – Ami általában így néz ki:

Ki az, aki fél a Paranormálist…

FREDDY SILVA - Ki a...

Prev Next

A virtuóz rejtélyes halála - Egy áprilisi éjszakán... Kiemelt

  • Írta: 
A virtuóz rejtélyes halála - Egy áprilisi éjszakán...

Egy áprilisi éjszakán különös társaság lépett be egy varsói templomba. Az egyik pillérbe beépített kristályedényt emelték ki a legnagyobb titokban, jól megnézték a benne lévő szívet, megállapították, hogy a tébécé jelei fedezhetők fel rajta, majd az edényt visszatették a helyére.

Amikor a lengyel zeneszerző, Frédéric Chopin 1849-ben meghalt, mindenki úgy hitte, a klasszikus romantikus halál, a tébécé végzett vele. De hamarosan kétségek merültek fel. Idén áprilisban végre úgy döntöttek, megvizsgálják a zeneszerző és zongoravirtuóz alkoholban őrzött szívét.

Igazán magasztos pillanat volt – mondta el az egyik résztvevő, Tadeusz Dobosz az AP-nek. A 39 éves Chopin halála előtt néhány hónappal a legjobb francia orvosok állapították meg, hogy tuberkulózisban szenved. Halotti bizonyítványába is ezt írták a halál okaként. De ugyanaz az orvos, aki a tuberkulózist diagnosztizálta, a halál bekövetkeztekor elbizonytalanodott és a boncolás mellett döntött. itt005

Chopinről a halála előtt készült fotográfia

Hogy pontosan mit állapított meg, nem tudni, mivel a feljegyzései elvesztek, kortársak azonban úgy tudták, hogy valami addig nem ismert különös dolgot látott, de biztosan nem a tébécé jeleit.

Új elméletek születtek a halál okáról. Egy orvosi szaklap szerint Chopinnek cisztás fibrózis, örökletes genetikai betegsége lehetett, mely súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz és 70 éve írták le először. Mások szerint a szintén örökletes Alfa1-antitripszinhiány volt a halál oka, ami tüdő- és májbetegséget okoz.

2014 szeptemberében végül, hogy lezárják a vitákat, sajtótájékoztatón jelentették be, hogy áprilisban törvényszéki szakértők és genetikusok megvizsgálták a varsói Szentkereszt-templomban lévő szívet, amelyen a tébécé tünetei látszanak. Ezzel az ügyet lezártnak tekintették. itt003

1945-ben visszaviszik a szívet

De nem így történt. A vizsgálat ugyanis kizárólag vizuális volt, a szívet nem emelték ki az edényből és nem végeztek szövetelemzést. A szív el sem hagyta a templomot. Feltehetően nem meggyőző egy edénybe zárt szívről vizuális úton bármit is megállapítani. A lengyel tudós csoport szerint a jellegzetes gümők, csomók jól láthatók voltak, de hasonló képleteket sok más betegség, például rák, vagy gombás fertőzés is okozhat – mondta el Sebastian Lucas, a londoni Guy's and St Thomas' kórház patológusprofesszora a BBC-nek.

Dobosz a Gazeta Wyborzcának elmondta, szerették volna felnyitni az edényt, de nagy ellenállásba ütköztek és például a Chopin-örökös, a zeneszerző egyik nővérének leszármazottja sem adta meg ehhez az engedélyt. A furcsa viselkedés megértéséhez tudni kell, mit jelent a lengyeleknek Chopin.

A zeneszerző 1830-ban, 20 évesen hagyta el Varsót és soha többé nem tért vissza. Tulajdonképpen az ország az ő egész életében nem is létezett. Még 1795-ben felosztotta területét egymás között Oroszország, Poroszország és Ausztria, és csak 1918-ban nyerte vissza önállóságát. Chopin hazaszeretete műveiben nyilvánult meg és a lengyelek számára nacionalizmusuk jelképe volt.

Chopin utolsó kívánsága az volt, hogy szívét emeljék ki testéből – amit a párizsi Père Lachaise temetőben temettek el – és nővére csempésszte az orosz határon át Lengyelországba. itt001

A lerombolt templom

Kilencven évvel később, 1939 szeptemberében Wladyslaw Szpilman élőben játszotta zongorán Chopin Nocturne-jét a lengyel rádióban, miközben a németek elfoglalták Lengyelországot, bombázták Varsót és a rádió épületét is. 1945-ben újra a Nocturne-t játszotta a rádióban – egy romokban álló város közepén -, miután csodával határos módon túlélte a holokausztot.

Mindezt Roman Polanski örökítette meg A zongorista c. filmjében. Sokak számára szentségtörő dolog bolygatni Chopin szívét, de az is lehet, hogy csak nem szeretnék, ha kiderülne, hogy talán nem is zeneszerző szívét őrzik ott – mondta el Rose Cholmondeley, a londoni Chopin Társaság elnöke a BBC-nek.

A második világháborúban ugyanis egy német tiszt kivette a kristálytartályt, mielőtt a templomot lerombolták volna. Csomó kézen ment keresztül a szív, mire visszakerült a helyére. A dologban az a legbizarrabb, hogy ugyanaz az ember, aki biztonságba helyezte a szívet, rombolta le a várost a templommal együtt: Erich von dem Bach-Zelewski SS-tábornok, az 1944-es varsói felkelés vérbefojtója.

Nem zárható ki, hogy az 1945-ben a romos városban visszahelyezett szív valaki másé. Dobosz szerint a szív a zeneszerzőé. A kristályedény, a tartósítószer egyezik a leírásokkal. itt002

Chopin szíve a templomban

A kétségek tehát nem oszlottak el. A tébécé azonban akkoriban nagy pusztítást végzett Európában, vagyis Chopin nagy valószínűséggel inkább tuberkulózisban, semmint cisztás fibrózisban hunyt el, de ezt továbbra sem tudjuk biztosan – mondta el Lucas. 006

Karosszékben: Chopin viharos kapcsolatban élt Georges Sand írónővel. (Aki mellesleg férfimód élt! - vilagok)

1838–39 telét egy mallorcai hegyi városkában, Valldemosában töltötték egy fűtetlen parasztházban. Az ottani körülmények sokat rontottak állapotán. (forrás: juharizsuzsanna.blog.hu)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Tartalomból

Érdekes

Idegenek

Filmajánló

Ősök Világa

Videók