Menu
A tolték titok - Sergio Magaña

A tolték titok - Sergio Magaña

"Sergio Magaña Ocelo...

Az X-akták legújabb évada sokkolóan képünkbe tolta az igazságot rendszerünkről!

Az X-akták legújabb évada sokk…

Az X-akták legújabb ...

Furcsa fények és "felsugárzás" Alsó-Normandiában, Franciaországban.

Furcsa fények és "felsugá…

2015. november 2-án ...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedés, a titkos űrprogram informátora szerint...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedé…

Lehet, hogy a rendkí...

A nem-megfigyelt társadalom: anti-arcok, ruhák és egyéb kütyük Nagytestvér ellen

A nem-megfigyelt társadalom: a…

Egy egész iparág épü...

Képes az asztrológia kokrét eseményeket előrejelezni?

Képes az asztrológia kokrét es…

Mit tud az asztrológ...

Sztázis kamrában alvó óriások készen állnak rá, hogy felébresszék őket...

Sztázis kamrában alvó óriások …

Sztázis kamrában alv...

A Passzív Android és a Teremtő Erő

A Passzív Android és a Teremtő…

Az elme arénájában, ...

Tiltott történelem – Krisztus vérvonala

Tiltott történelem – Krisztus …

Tiltott történelem –...

Ki az, aki fél a Paranormálistól? – Ami általában így néz ki:

Ki az, aki fél a Paranormálist…

FREDDY SILVA - Ki a...

Prev Next

Szinte ingyen energia jelent meg a láthatáron!... Kiemelt

  • Írta: 
Szinte ingyen energia jelent meg a láthatáron!...

Újabb áttörés előtt áll a napelemek gyártása: egy a korábbiaktól eltérő anyag felhasználásával sokkal olcsóbban előállítható, sokkal jobb hatásfokú paneleket készítettek kutatók egyelőre laboratóriumi körülmények között. Két év múlva azonban már piaci termék lehet az újdonságból.

A napelemek legismertebb alapanyagánál, a szilíciumnál kedvezőbb tulajdonságú anyagok felhasználása azt ígéri, hogy hamarosan olcsóbb és a nap energiáját hatékonyabban átalakító panelek kerülhetnek piacra - írja a Bloomberg.

A lehetőség nem újdonság a kutatóknak, akik eddig is tudták, hogy a perovszkit - kálcium-titán-oxid - néven ismert ásványanyagcsalád jó kiindulópontja lehet a napelemek gyártásának. Az anyagot Gustav Rose német ásványkutató fedezte fel az 1800-as évek közepén Oroszországban, az Ural hegységben, és egyik kollégájáról, az orosz Lev Perovszkijról keresztelte el.

Mára 400 tagja van az ásványcsaládnak, amely az elmúlt évek kutatásai nyomán az új generációs napelemek legígéretesebb alapanyagává lépett elő.

Meglepetések

A perovszkitpanelek meglepték a tudósokat hatékonyságukkal - mondta Jenny Chase, a Bloomberg New Energy Finance napenergiával foglalkozó szakértője. Nem az az érdekes, hol tartanak ma a velük kapcsolatos kutatások, hanem az, hogy milyen gyorsan javulnak a kísérleti eredmények.

A fejlődés tempója elképesztő - mondja Chase.

A világon tavaly becslések szerint 52 gigawattnyi új napenergia-termelő kapacitást telepítettek (a paksi atomerőmű két gigawattos). Az új rendszerek túlnyomó része homokból nyert szilíciumra alapul. A legjobb kereskedelmi forgalomban kapható ilyen típusú napelemek, amelyet az amerikai SunPower Corp. gyárt, a rájuk eső napenergia 24,2 százalékát alakítják át elektromos árammá.

A First Solar Inc. az USA legnagyobb napelemgyártója, amely kadmium-telluridra alapozza úgynevezett vékony rétegű napelemeit, 14,2 százalékos hatékonyságot tud felmutatni. A prevoszkitre alapozott panelekkel azonban már most sikerült megközelíteni a 20 százalékos szintet.

Ezzel olyan eredményt mutatnak, amelyre csak egy maroknyi technológia képes - húzza alá Martin Green asztrál egyetemi professzor. A titkuk az, hogy a napsugarakban összekeveredett különböző hullámhosszú fénysugarakból többet is csapdába tudnak ejteni. A szakértő szerint perovszkit-szilícium hibrid panelekkel meg lehetne célozni a 30-40 százalékos hatékonyságot is.

Start két év múlva

Ráadásul az új anyagra alapozott termékeket a nyomtatáshoz hasonlító technológiával lehet gyártani, ami jóval olcsóbb a hagyományos előállításnál. Az említett vékony rétegű technológia szintén ennek köszönheti sikerét. Arra számítunk, hogy a perovszkitpanelek előállítási költsége harmada lehet a szilíciumalapú panelekének - mondja Sang Il Seok, egy másik Ausztráliában dolgozó kutató.

A perovszkitalapú vékony rétegű napelemek gyártására készülő Oxford Photovoltaics reményei szerint már 2017-ben megjelenhet a piacon első termékeivel - derült ki a cég társalapítója, Henry Snaith szavaiból. A varsói Saule Technologies hasonló célt tűzött ki maga elé. Ugyanakkor mindkét vállalatnak meg kell küzdenie azzal, hogy a hagyományos gyártók is folyamatosan mérséklik költségeiket - az elmúlt hét évben kicsit több mint felére esett a napelemek előállításának és telepítésének együttes ára. forrás: alternativenergia.hu

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Tartalomból

Érdekes

Idegenek

Filmajánló

Ősök Világa

Videók