Menu
A tolték titok - Sergio Magaña

A tolték titok - Sergio Magaña

"Sergio Magaña Ocelo...

Az X-akták legújabb évada sokkolóan képünkbe tolta az igazságot rendszerünkről!

Az X-akták legújabb évada sokk…

Az X-akták legújabb ...

Furcsa fények és "felsugárzás" Alsó-Normandiában, Franciaországban.

Furcsa fények és "felsugá…

2015. november 2-án ...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedés, a titkos űrprogram informátora szerint...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedé…

Lehet, hogy a rendkí...

A nem-megfigyelt társadalom: anti-arcok, ruhák és egyéb kütyük Nagytestvér ellen

A nem-megfigyelt társadalom: a…

Egy egész iparág épü...

Képes az asztrológia kokrét eseményeket előrejelezni?

Képes az asztrológia kokrét es…

Mit tud az asztrológ...

Sztázis kamrában alvó óriások készen állnak rá, hogy felébresszék őket...

Sztázis kamrában alvó óriások …

Sztázis kamrában alv...

A Passzív Android és a Teremtő Erő

A Passzív Android és a Teremtő…

Az elme arénájában, ...

Tiltott történelem – Krisztus vérvonala

Tiltott történelem – Krisztus …

Tiltott történelem –...

Ki az, aki fél a Paranormálistól? – Ami általában így néz ki:

Ki az, aki fél a Paranormálist…

FREDDY SILVA - Ki a...

Prev Next

A természet megszólal - Megrendítő természetvédelmi kampány indult hollywoodi sztárok támogatásával Kiemelt

  • Írta: 
A természet megszólal - Megrendítő természetvédelmi kampány indult hollywoodi sztárok támogatásával

Egy új természetvédelmi kampányt indított a „Conservation International” (természetvédő szervezet) a TBWA Media Arts Lab és a legendás Lee Clow ügynökség közreműködésével, melyben szupersztárok - Harrison Ford, Ed Norton, Julia Roberts, Robert Redford, Penelope Cruz,

Kevin Spacey, Robert Redford és Lena Redford adták kölcsön hangjukat, s mint a Föld elemei közvetítik a Földanya üzeneteit:

„Nekem nincs szükségem az emberekre, az embereknek van szükségük rám."

Az üzenetek lényege, hogy felhívják a figyelmet a földbolygó tiszteletére és megőrzése. Az Apple reklámszakembere Lee Clow, Laurene Jobs által került kapcsolatba a „Conservation International”-lal, aki már évek óta tagja a szervezetnek. Clow és az ügynökség már ezt megelőzően is aktívan részt vett olyan ügyekben, mint például a „No Kill Los Angeles” (Los Angeles nem öl) kezdeményezés, mely az állatok védelméről szól, s ez az új kampány ennek egy átfogóbb kiterjesztése.

nature03

„Úgy vélem, ha szeretnénk felkelteni az emberek figyelmét, hogy törődjenek valamivel, figyeljenek valamire, olyan érzelmi húrt kell megérinteni, ami nem félelmen, vagy vaskezű taktikákon alapul…mondja Clow. Oly sok a csoport beszél a természet megőrzéséről, az éghajlatváltozásról, és feltételezik, hogy az ember meg tudja gyógyítani a bolygót elfeledve, hogy a természet itt van már több milliárd éve, mi hozzá viszonyítva csak pár ezredmásodperce vagyunk itt. És a természet jóval utánunk is itt lesz, ezért a gondolat, hogy majd mi orvosoljuk a problémáit mondhatni nevetséges, s mivel alapvetően szükségünk van rá a legtöbb, amit tehetünk az az, hogy gondozzunk, hogy jobb gyermekei leszünk - ez egy demokratikusabb és összetettebb odafordulás.

Jobb a bal ellen, vállalatok az ökológusok ellen – ez nem róluk és nem erről szól, ez az emberi faj versenye a kihalással szemben. A felhívás mindenkire vonatkozik nem csak különböző csoportokra és frakciókra."

Az elmúlt 20 évben Harrison Ford is részt vett a szervezet munkájában, és jelenleg is a szervezet igazgatótanácsának alelnöke. Clow szerint a színész nem csak abban segédkezett, hogy más hírességeket is csatlakozzanak, hanem a kampányban is.

"A hangnem „az óceani” forgatókönyvvel kezdődik - hol lágyabb, hol élesebb - s ez megadta az alaphangot, melyet Harrisonnal együtt fejlesztettünk tovább." meséli Clow. A színészek részvétele igen örvendetes volt, mivel Harrison és Ed Norton segítségével találtuk meg a termőföld hangját is és tudtuk a lehető legjobban érzékeltetni azt, hogy a talaj úgy van kezelve, mintha piszok lenne.

Az egész kampány keretét az a választás adja, melyben eldönthetjük; pusztulást vagy túlélés, Clow reméli, hogy munkájukkal áttörést fognak elérni.

"Mint oly sok dolog most a kultúránkban és a politikában is, minden olyan polarizált, és a két szélsőség a leghangosabb, mindenki más középen fáradttá és beteggé válik, nincs senki, aki képes lenne bármit is megoldani, mondja Clow. Továbbá úgy gondolja, hogy a kampány egy olyan harmóniára törekvő felhívás, mellyel mindenki tud azonosulni.”

A filmek október 6. fognak megjelenni a NatureIsSpeaking.org weboldalán, Julia Roberts, mint Anyatermészet indítja a sorozatot, majd minden héten új filmmel bővül.

Julia Roberts – Anyatermészet: Vannak, akik természetnek neveznek, mások Anyatermészetnek. Négy és fél milliárd éve vagyok itt - huszonkétezer ötszázszor hosszabb ideje, mint te. Nincs szükségem az emberekre, de az embereknek szükségük van rám. Igen, a te jövőd rajtam múlik. Ha én virágzom, te is virágzol. Ha elbukom, te is elbuksz. Vagy annál is rosszabb. De régóta itt vagyok. Nálad nagyobb fajokat is tápláltam már, és nálad nagyobb fajokat is éheztettem. Az óceánjaim, a földjeim, a áradó folyóim, az erdőim, mind legyőzhetnek téged. Az, hogy hogyan éled a napjaidat, hogy figyelsz e rám, vagy nem, nem igazán számít. így vagy úgy, a cselekedeteid meghatározzák majd a végzeted - de nem az enyémet. Én vagyok a természet, én élek tovább, és fel vagyok készülve, hogy fejlődjek. És te?

„Nekem nincs szükségem az emberekre, az embereknek van szükségük rám." Az élelmiszerhez, a vízhez, a levegőhöz. Mindemellett a természet örömöt, inspirációt, energiát ad. Mégis a természetet kivágják, elégetik, megmérgezik, riasztó módon kihasználják. Ezen most azonnal változtatni kell, mert a természet megőrzése az egyetlen módja annak, hogy megmentsük magunkat. Tovább pusztítjuk az élet forrását, vagy figyelünk rá?”

Harrison Ford – Az Óceán: Én vagyok az óceán. Víz vagyok. Én vagyok ennek a bolygónak a nagy része. Én formálom. Minden patak, minden felhő és minden esőcsepp hozzám tér vissza. Így vagy úgy, minden itt élő dolognak szüksége van rám. Én vagyok a forrás. Belőlem másztak ki. Az emberek sem különböznek. Semmivel sem tartozom nekik. Én adok, ők elveszik - de bármikor visszavehetem tőlük. Ez mindig is így volt. Ez egyébként sem az ő bolygójuk - sosem volt az, és soha nem is lesz. De az emberek... többet vesznek el, mint amennyi jár nekik. Megmérgeznek, majd elvárják, hogy tápláljam őket. De ez nem így működik. Ha az emberek velem és általam akarnak létezni a természetben, akkor figyeljenek jól, mert ezt csak egyszer fogom elmondani; Ha a természetet nem tartják egészségesen, az emberek nem fognak életben maradni. Ez ilyen egyszerű. Kicsit sem érdekel, hogy van-e vagy nincs emberiség. Én vagyok az óceán. Egykor az egész bolygót beborítottam - megtehetem újra.

„Ő nem tartozik az embereknek semmivel, de ők igen neki. Mindenki. Még akkor is, ha több ezer mérföldre laksz a parttól, az óceán nélkül nem élhetsz. Minden lélegzetvételt az óceánnak köszönhetünk, az élelmiszereket, orvostudonyt, viharvédelemet... Mégsem mutatunk hálát, sőt többet elveszünk, mint amennyire szükségük van… A túlzott halászat, szennyezés, a vizek felmelegedése veszélyeztetik az óceán egészségét. Pedig ha az óceán nem egészséges, mi sem vagyunk azok. Szóval továbbra is károsítjuk az óceánt, amitől mindannyian függünk, vagy figyelünk rá.”

Kevin Spacey – Esőerdő: Én vagyok az esőerdő. Végignéztem, ahogy felnőnek, aztán elmentek. De mindig visszajönnek. Igen, mindig visszajönnek. A fáimért, a növényeimért, a szépségemért. Mindig itt voltam nekik, és több, mint nagylelkű voltam hozzájuk. Volt, hogy mindenemet nekik adtam, és örökre eltűntem. De az emberek okosak, annyira okosak a nagy agyukkal, és a tenyérrel szembe fordítható hüvelykujjukkal, hogy bármit megalkothatnak és csodálatos dolgokat. Miért is lenne szükségük egy olyan öreg erdőre, mint amilyen én vagyok?! Dzsungelek? Fák? Ők belélegeznek engem, mint a levegőt, mert én vagyok, aki a levegőt adja. Vajon gondolnak e így rám? Emberek, akik olyan okosak… Vajon mit találnak ki Levegőt gyártanak? Szórakoztató lesz nézni a próbálkozást.

„Ő mindig itt volt nekünk – hogy tudjunk lélegezni, a növényeivel gyógyít minket, tárolja a vizet, hogy tudjunk inni. Nem számít hol laksz, esőerdők nélkül nem élhetsz. Ha egy esőerdő eltűnik, azt minden embert érint. Minden évben egyre több és több fa tűnik el, ami helyet adott növényeknek és állatoknak. Az esőerdők csökkenésével a széndioxid visszakerül a levegőbe és fontos állati élőhelyeket pusztít el. Végül magunknak is fájdalmat okozunk, mert az emberek nem tudnak élni esőerdők nélkül. Tehát továbbra is pusztítjuk ezt a pótolhatatlan forrást, vagy figyelünk rá?”

Edward Norton - Termőföld: Én vagyok a termőföld. Ott vagyok a hegyekben, a völgyekben, a farmokon, a gyümölcsösökben. Nélkülem az emberek nem léteznének. Mégis úgy tekintesz rám, mint a koszra. Tisztában vagy azzal, hogy én vagyok a bolygó bőre? Hogy élek? Hogy tele vagyok olyan organizmusokkal, amik a táplálékodat növelik? De összetörtem, szenvedek, túlhasznált vagyok és beteg. Miattad. Száz év alatt a felére zsugorítottál annak, ami voltam. Figyelsz arra, amit mondok? Porrá válok. Szóval talán tanúsíthatnál felém egy kicsit több tiszteletet. Hisz gondolom, még mindig akarsz enni, igaz?

„Termőföld nélkül az emberek nem tudnak létezni. Ez ilyen egyszerű. A talaj táplálja a növényeket és az erdőket. Tisztítja az ivóvizet. A Talajt használjuk az utak, városok, épületek alapjaihoz – mégis úgy kezeljük, mint koszt, piszkot. Túlzásba visszük a műtrágya, gyomirtó, növényvédőszerek használatát a gazdaságban. Kivágjuk a fákat és tönkretesszük a talajt. Most, hogy egyre többen vagyunk, nagyobb szükségünk van a termőföldre, mint bármikor. Vajon hagyjuk elsorvadni, vagy figyelünk rá, és gondozzuk?”

Penélope Cruz - a Víz: Én vagyok a víz. Az embereknek mindig csak úgy ott vagyok, ezért természetesnek tartják a létezésem, hogy ott vagyok az otthonaikban, és ők minden nap egyre többen és többen vannak. A hegyekből indulok, majd patakokból a folyókba jutok, onnan pedig az óceánokba, aztán a ciklus újraindul. Tízezer évbe telik, hogy visszajussak abba az állapotba, amiben jelenleg vagyok. Az embereknek mégis én „csak” a víz vagyok, de hol találnak majd rám, ha milliárdokkal többen lesznek? És magukat hol fogják majd találni? Erőszakkal próbálnak majd megszerezni, mint ahogy minden mást is. Ez is egy lehetőség - de nem az egyetlen lehetőség.

„A víz alapvető feltétele a Földi életnek, mégis jelenlétét magától értetődőnek véljük. Bolygónkat víz borítja, mégis csak 1%-a friss és iható. Egy csepp is túl értékes ahhoz, hogy kárba vesszen. Víz nélkül a populáció összeomlana. Víz nélkül a növények meghalnak. Víz nélkül éhen halunk. Továbbra is szennyezzük, és pazaroljuk ezt a létfontosságú elemet, vagy figyelünk rá?

Robert Redford és Lena RedfordRedwood hangja - Hogy lehet, hogy ilyen okos vagy? Gyermekem, nagyon régóta itt vagyok. Sőt, régebb óta itt vagyok, mint bármi más. Láttam már mindent. - Tényleg? Például mit? - Hát, láttam már sokféle időjárást. - És állatokat is? - Persze. Eleinte csak bogarak meg pókok voltak, aztán jöttek az egerek meg a patkányok, a nyulak, a medvék, a borzok, és hirtelen megjelentek az emberek. És minden pokollá változott. - Miért? Mit csináltak az emberek? - Hát, átváltoztatták a farkasokat kutyává, a folyókat tavakká, minket meg farönkké. Úgy kezdték el használni a bolygót, mintha csak nekik lenne itt. Miért csinálják ezt? Miért nem értik meg? Nem tudom. Ha nem jönnek rá, hogy ők is a természet részei, és nem a természet használói, bizonyára nem lesznek már itt, hogy lássák, ahogy felnősz.

„Én már nagyon régóta itt vagyok és láttam hogyan bánnak a természettel.” Úgy használjuk a bolygót, mintha csak a miénk lenne, többet veszünk el, mint amennyire szükségünk van. Pedig 2030-ra két földre lesz szükségünk, hogy kielégíthessük az igényeinket. De csak egyetlen Föld van! Megbecsüljük mi őt? Mert egyedül csak Ő van nekünk, és a gyermekeink gyermekeinek is csak Ő lesz!”

Ian Somerhalder, a korallzátony

Én vagyok a korall. Néhányan azt hiszik, csak egy szikla vagyok. De valójában én vagyok a legnagyobb élő dolog ezen a bolygón. Akkora vagyok, hogy még az űrből is látni. De még mennyi ideig? Csaknem 250 millió éven keresztül nőttem. Aztán jöttek az emberek, és egyötöd részem eltűnt. Persze a tenger fenekén élek, és talán nem láttok engem olyan gyakran.

De szükségetek van rám. Felfogjátok, hogy minden tengeri élet egynegyede tőlem függ? Én vagyok a tenger neveldéje. A kis halak tőlem kapják a táplálékot. És elrejtőzhetnek a nagy halak elől. És tudjátok, hogy kik eszik meg a nagy halakat? Így van. Ti.

Én vagyok a világ fehérjetermelője, ti pedig megnövelitek az óceánok hőmérsékletét, így nem tudok már itt élni. Amikor nagy viharok és szökőárak söpörnek végig az óceánon, erődítmény vagyok. Mégis szétszakítotok dinamittal, cianiddal mérgeztek. Íme egy őrült gondolat. Ne gyilkoljatok tovább engem. A Természetnek nincs szüksége az emberekre. Az embereknek van szükségük a Természetre.

forrás: natureisspeaking.org

forrás: fastcocreate.com

A magyar feliratokat "sevaster1"-nek köszönhetjük!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Tartalomból

Érdekes

Idegenek

Filmajánló

Ősök Világa

Videók