Menu
A tolték titok - Sergio Magaña

A tolték titok - Sergio Magaña

"Sergio Magaña Ocelo...

Az X-akták legújabb évada sokkolóan képünkbe tolta az igazságot rendszerünkről!

Az X-akták legújabb évada sokk…

Az X-akták legújabb ...

Furcsa fények és "felsugárzás" Alsó-Normandiában, Franciaországban.

Furcsa fények és "felsugá…

2015. november 2-án ...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedés, a titkos űrprogram informátora szerint...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedé…

Lehet, hogy a rendkí...

A nem-megfigyelt társadalom: anti-arcok, ruhák és egyéb kütyük Nagytestvér ellen

A nem-megfigyelt társadalom: a…

Egy egész iparág épü...

Képes az asztrológia kokrét eseményeket előrejelezni?

Képes az asztrológia kokrét es…

Mit tud az asztrológ...

Sztázis kamrában alvó óriások készen állnak rá, hogy felébresszék őket...

Sztázis kamrában alvó óriások …

Sztázis kamrában alv...

A Passzív Android és a Teremtő Erő

A Passzív Android és a Teremtő…

Az elme arénájában, ...

Tiltott történelem – Krisztus vérvonala

Tiltott történelem – Krisztus …

Tiltott történelem –...

Ki az, aki fél a Paranormálistól? – Ami általában így néz ki:

Ki az, aki fél a Paranormálist…

FREDDY SILVA - Ki a...

Prev Next

Eredet (Christopher Nolan rendezésével) (Aki még nem látta, annak ajánlom)...

  • Írta: 
Eredet Eredet

A profi tolvaj bármit el tud lopni. Minél nagyobb mester a szakmájában, annál kevésbé lehet előtte akadály. Dom Cobb a legjobbak között is az első: ő mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata éjszaka az álomfázisba jut, ő belopózik, és a legnagyobb értékekkel távozik.

E tudás tette Cobbot az ipari kémkedés legkeresettebb bűnözőjévé és örökké menekülő, magányos férfivá, és most kap egy esélyt, hogy helyrehozza az összes régi hibáját, és visszaszerezze az elveszett életét. Saito, egy nagyon gazdag és befolyásos mágnás, egy különleges feladattal bízza meg. Ezúttal nem lopnia, hanem profi csapata segítségével egy gondolatot kell elültetnie valakinek a fejében.

e2

A kiszemelt célpont Robert Fisher, egy hatalmas üzleti birodalom örököse, aki saját maga is profi és olyan veszélyes, amilyenről Cobb még csak nem is álmodott. Saito célja, hogy a sajátjára nézve veszélytelenné tegye a rivális cégbirodalmat. Cobb csapatával vállalkozik a feladatra, de szükségük van egy új építészre, ezért segítséget kér apósától, mentorától Miles professzortól, aki egyik fiatal és tehetséges hallgatóját ajánlja neki: Ariadnét.

Hamarosan kezdetét veszi a macska-egér játék, ami során a csapatnak 10 óra áll rendelkezésre, hogy bejussanak a célpont elméjébe, elültessék a gondolatot, és kijussanak élve.

Kritika:

Álmodom talán? Nehéz helyzetben vagyok. Egyrészt mert a filmről spoiler mentesen írni nem könnyű, meg egyébként is megdolgozza az ember agyát, de azért megpróbálom. Arról van, szó, hogy Leo Dicaprio tolvajt játszik, ami önmagában nem egy nagy durranás, csakhogy ő álmokban jár és onnan szerez meg értékes információkat. Egy nap felkeresi valaki, aki olyan lehetőséget kínál neki, amit nem hagyhat ki, sokat nyerhet ha sikerül, de ezzel arányosan nehéz a feladat is. Egy gazdag üzletember agyában kell a gondolat születésének magvát(az eredetet) elültetni, miközben álmodik.

Kapásból egy szöges ellentéttel találkozhatunk itt. Hisz a tolvaj nem hoz, hanem visz. A helyzet bonyolultsága tehát megvan. Kellenek segítőtársak. Főhősünk válogat maga mellé még néhány szakít és indulhat is a bevetés. A filmnek ez az a pontja, ahol megremegett kicsit Nolan keze. Sajnos filmben nem szabad olyat csinálni, hogy elmeséltetek valamit a szereplőinkkel, hogy a néző képben legyen (egyfajta narratív elbeszélés) majd pár perc múlva megmutatom, hogy mit is mondtam az előbb.(kiképzés)

Ezen kívül a film mondhatni hibátlan. Az eredet olyan szerteágazó gondolatrendszer, amiben megtalálható gyakorlatilag minden és még csak nem is lehet rá egy rossz szavunk sem. Hiszen az álmunkban bármi megtörténhet. Bennem még az is megfogalmazódott, (annak ellenére, hogy fantasy film) hogy el hiszem, hogy így születhetne egy gondolat(szép álmokat). Na jó ez erős túlzás volt, de valljuk be akár el is hihetnénk. A film egyébként folyamatosan reflektál a központi témákra, a gondolatra és az álomra.("-mondok valamit,ne gondolj rá: Elefánt, mire gondoltál?-Elefántra".Zseniális)

(forrás: filmertek.blog.hu)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Tartalomból

Érdekes

Idegenek

Filmajánló

Ősök Világa

Videók