Menu
A tolték titok - Sergio Magaña

A tolték titok - Sergio Magaña

"Sergio Magaña Ocelo...

Az X-akták legújabb évada sokkolóan képünkbe tolta az igazságot rendszerünkről!

Az X-akták legújabb évada sokk…

Az X-akták legújabb ...

Furcsa fények és "felsugárzás" Alsó-Normandiában, Franciaországban.

Furcsa fények és "felsugá…

2015. november 2-án ...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedés, a titkos űrprogram informátora szerint...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedé…

Lehet, hogy a rendkí...

A nem-megfigyelt társadalom: anti-arcok, ruhák és egyéb kütyük Nagytestvér ellen

A nem-megfigyelt társadalom: a…

Egy egész iparág épü...

Képes az asztrológia kokrét eseményeket előrejelezni?

Képes az asztrológia kokrét es…

Mit tud az asztrológ...

Sztázis kamrában alvó óriások készen állnak rá, hogy felébresszék őket...

Sztázis kamrában alvó óriások …

Sztázis kamrában alv...

A Passzív Android és a Teremtő Erő

A Passzív Android és a Teremtő…

Az elme arénájában, ...

Tiltott történelem – Krisztus vérvonala

Tiltott történelem – Krisztus …

Tiltott történelem –...

Ki az, aki fél a Paranormálistól? – Ami általában így néz ki:

Ki az, aki fél a Paranormálist…

FREDDY SILVA - Ki a...

Prev Next

Megtalálhatták az igazi Ádámot és Évát: Minden ma élő ember végig... Kiemelt

  • Írta: 
Megtalálhatták az igazi Ádámot és Évát: Minden ma élő ember végig...

"Minden ma élő ember végig tudja követni őseit egyetlen emberig, aki valamikor 135 ezer évvel ezelőtt élt, állítja egy új kutatás. A szakértők szerint ez az ősember egy időben élt minden nő anyjával - olvasható a LiveScience oldalán. A különös eredmény a férfi nemi kromoszóma,

azaz az Y kromoszóma elemzéséből származik, s minden olyan korábbi kutatást felborít, amely szerint a férfiak közös őse 50-60 ezer évvel ezelőtt élhetett. Az időbeli átfedés ellenére az ősi Ádám és az ősi Éva valószínűleg nem is élt egymás mellett.

„Ez a két ember nem ismerte egymást” – mondta Melissa Wilson Sayres, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem genetikusa, aki ae2egyébként nem vett részt a kutatásban. A kutatók úgy vélik, a modern ember 60-200 ezer évvel ezelőtt hagyhatta el Afrikát, s a minden mai nő édesanyja valahonnan Kelet-Afrikából származik.

Azonban ezen túl minden részlet a homályba vész. Az Y kromoszóma az apáról a fiúra öröklődik, így elvileg képesek vagyunk visszakeresni a múltban minden férfi apját. Ezzel szemben a mitokondriális DNS-t csak az anya adja tovább gyermekeinek, tehát az ősi apát ezen az úton nem, de egy ősi Évához vezető vonalat fel tudunk fedni.

„Az idő múlásával azonban az Y kromoszóma duplikálódott, összekeverve a DNS-szakaszokat” – mondta Carlos Bustamante, a kaliforniai Stanford Egyetem genetikusa. Bustamante és kollégái 69 férfinek vizsgálták meg az Y kromoszóma genomját, s igyekeztek úgy kiválogatni az alanyokat, hogy az afrikai busmanoktól kezdve a szibériai jakutokon át mindenféle embercsoport képviseltethesse magát. A különböző adatokat egybevonva, a migrációs eseményeket (például a Bering-szoroson való átkelést) és az esetleges mutáció valószínűségét is beleszámolva, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy minden férfi közös őse 125-156 ezer évvel ezelőtt élhetett.

A nők esetében pedig 24 hölgy adatait vették górcső alá, s az eredmény szerint az ősi Éva 99-148 ezer éve bolyonghatott a Földön. A két ős földi létének ideje tehát körülbelül megegyezik. Azonban a Science folyóiratban közölt másik tanulmány még ősibbnek véli Ádámot, aki 180-200 ezer évvel ezelőtt élhetett. Ezen kutatás szerint a ma Afrikában élők még egyedülállóbb és régibb kromoszómaőssel rendelkezhetnek.

„Ez az Ádám nem is férne el a Bustamante által megkonstruált családfán, az afrikai genetikai ősapa még ősibb, 237-581 ezer éves” – mondta Michael Hammer, az Arizonai Egyetem evolúciós genetikusa. Ezek a kutatások abban is nagy segítséget nyújthatnak, hogy kiderítsük, őseink pontosan hol is élhettek Afrikán belül."

(forrás: mult-kor.hu)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Tartalomból

Érdekes

Idegenek

Filmajánló

Ősök Világa

Videók