Menu
A tolték titok - Sergio Magaña

A tolték titok - Sergio Magaña

"Sergio Magaña Ocelo...

Az X-akták legújabb évada sokkolóan képünkbe tolta az igazságot rendszerünkről!

Az X-akták legújabb évada sokk…

Az X-akták legújabb ...

Furcsa fények és "felsugárzás" Alsó-Normandiában, Franciaországban.

Furcsa fények és "felsugá…

2015. november 2-án ...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedés, a titkos űrprogram informátora szerint...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedé…

Lehet, hogy a rendkí...

A nem-megfigyelt társadalom: anti-arcok, ruhák és egyéb kütyük Nagytestvér ellen

A nem-megfigyelt társadalom: a…

Egy egész iparág épü...

Képes az asztrológia kokrét eseményeket előrejelezni?

Képes az asztrológia kokrét es…

Mit tud az asztrológ...

Sztázis kamrában alvó óriások készen állnak rá, hogy felébresszék őket...

Sztázis kamrában alvó óriások …

Sztázis kamrában alv...

A Passzív Android és a Teremtő Erő

A Passzív Android és a Teremtő…

Az elme arénájában, ...

Tiltott történelem – Krisztus vérvonala

Tiltott történelem – Krisztus …

Tiltott történelem –...

Ki az, aki fél a Paranormálistól? – Ami általában így néz ki:

Ki az, aki fél a Paranormálist…

FREDDY SILVA - Ki a...

Prev Next

Okos városokat terveznek a jövő szakemberei... Kiemelt

  • Írta: 
Okos városokat terveznek a jövő szakemberei...

Okos városokat terveznek a jövő szakemberei: A Gartner szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni Big Data elemzésben jártas szakemberekkel. Tudásuk abban a 2500 metropoliszban is nélkülözhetetlen lesz, ahol az IBM okos városfejlesztései futnak.

A vállalat több mint 1000 felsőoktatási intézménnyel indított már képzési együttműködést, Írországban már mesterszakon is lehet Big Data diplomát szerezni. Az IBM Magyarország több hazai egyetemen is fontos szerepet vállal az oktatás fejlesztésében, most pedig arra kíváncsi, mit gondolnak a jövő szakemberei a városi közlekedés korszerűsítéséről.

Rio de Janeiroban a pontos időjárás előrejelzés garantálja a megapolisz közlekedésbiztonságát, Birminghamben mobil applikáció segít a parkolóhely keresésben, míg Szingapúrban a forgalom valós idejű követésével dolgoznak a dugók elhárításán a városfejlesztők. A városvezetők világszerte hasonló problémákra keresnek megoldást, amelyhez a modern technológiák és rendszerek kiépítése mellett óriási adatmennyiség feldolgozására van szükség; a szenzorokból, járművekből, az áramszolgáltatótól vagy éppen a rendőrségtől begyűjtött nyers adatok elemzése és értelmezése pedig jól képzett szakembereket kíván.

A Gartner piackutató szerint 2015-ig világszerte 4,4 millió munkahelyet kell majd betölteni a Big Data elemzésében jártas szakemberekkel, s ebben az egyetemek, főiskolák szerepe nem elhanyagolható. Az IBM világszerte több mint 1000 felsőoktatási intézménnyel dolgozik együtt, hogy felkészítse a frissdiplomásokat a legkorszerűbb Big Data technológiák elsajátítására.

A megfelelő utánpótlás érdekében Írországban egyetemi képzés elindítását kezdeményezte a vállalat, így ma már a Dublin City University-n mesterszakon oktatják az élhető város szolgálatába állított adatelemzést. Bár hasonló jellegű képzés itthon még nincs, az IBM Magyarország több hazai egyetemmel, főiskolával is évekre visszatekintő, szoros kapcsolatot ápol, és számos intézmény esetében a szakok, kurzusok bővítésében, a tananyagfejlesztésben is részt vállal.

Nemrég az NFM Infokommunikációs Államtitkárságának kezdeményezéséhez csatlakozva a felsőoktatási intézmények teljes körére kiterjesztette Academic Initiatives programját. Ezzel minden hazai egyetem és főiskola ingyenes és szinte automatikus hozzáférést kapott az IBM oktatási célra rendelkezésre bocsátott szoftvereihez és a vállalat egyéb erőforrásaihoz, például IBM-es szerverkörnyezetekhez. Az IBM Magyarország most közvetlenül a diákokhoz szól, és közös ötletelésre hívja a jövő szakembereit.

A mai napon meghirdetett Kötetlen pálya – utak az okos városba című pályázatára olyan városfejlesztési javaslatokat vár a vállalat, amelyek a közlekedési dugók, a parkolási helyzet, vagy épp a tömegközlekedés fejlesztésére javasolnak újszerű megoldásokat. A versenyre legfeljebb 4 fős csapatok jelentkezhetnek: leendő mérnökök, közgazdászok, informatikusok, városszociológusok és grafikusok, illetve bárki, aki a felsőoktatásban tanul és elképzeléseit képes vizuálisan is jól megfogalmazni.

A pályázók feladata ugyanis, hogy azonosítsanak egy közlekedési problémát valamelyik hazai nagyvárosban, majd infografikán mutassák be, milyen megoldást találtak rá. A pályamunkák közül a legjobbakat szakértő zsűri és a közönség választja majd ki.

(forrás: http://www.alternativenergia.hu/okos-varosokat-terveznek-a-jovo-szakemberei/63628)

1 hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Tartalomból

Érdekes

Idegenek

Filmajánló

Ősök Világa

Videók