Menu
A tolték titok - Sergio Magaña

A tolték titok - Sergio Magaña

"Sergio Magaña Ocelo...

Az X-akták legújabb évada sokkolóan képünkbe tolta az igazságot rendszerünkről!

Az X-akták legújabb évada sokk…

Az X-akták legújabb ...

Furcsa fények és "felsugárzás" Alsó-Normandiában, Franciaországban.

Furcsa fények és "felsugá…

2015. november 2-án ...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedés, a titkos űrprogram informátora szerint...

Csillagkapu SG-1: Puha felfedé…

Lehet, hogy a rendkí...

A nem-megfigyelt társadalom: anti-arcok, ruhák és egyéb kütyük Nagytestvér ellen

A nem-megfigyelt társadalom: a…

Egy egész iparág épü...

Képes az asztrológia kokrét eseményeket előrejelezni?

Képes az asztrológia kokrét es…

Mit tud az asztrológ...

Sztázis kamrában alvó óriások készen állnak rá, hogy felébresszék őket...

Sztázis kamrában alvó óriások …

Sztázis kamrában alv...

A Passzív Android és a Teremtő Erő

A Passzív Android és a Teremtő…

Az elme arénájában, ...

Tiltott történelem – Krisztus vérvonala

Tiltott történelem – Krisztus …

Tiltott történelem –...

Ki az, aki fél a Paranormálistól? – Ami általában így néz ki:

Ki az, aki fél a Paranormálist…

FREDDY SILVA - Ki a...

Prev Next

Igazságszérum: A szer, amitől igazat mondunk?...

  • Írta: 
Már csak ez hiányzott! Már csak ez hiányzott!

A szer, amitől igazat mondunk? A BBC újságírója kipróbálta, hogy a tiopentál-nátrium valóban használható-e igazságszérumként, ahogyan a filmekben is látjuk. A kísérlet felemás eredményekkel zárult... A tiopentál-nátriumot korábban a gyógyászatban érzéstelenítésre használták.

A véráramba jutása után gyakorlatilag azonnal hat: az ember először felszabadultságot érez, jókedvet, beszéde és reakciói lassulnak, majd elálmosodik és elalszik. Utóbbi hatása miatt altatóként is alkalmazták az 1950-60-as években. Később aztán kiderült, hogy igen erősen addiktív, így a tiopentál-nátrium és a többi barbiturát gyógyászati alkalmazását felfüggesztették.

Mosley a szer igazmondásra tett hatását akarta tesztelni. A tiopentál-nátriumot intravénásan adta be neki egy aneszteziológus orvos, aki mindvégig jelen volt a kísérlet alatt. Mosley szívműködését monitoron követték a kísérlet alatt. – És persze a páciens viselkedését videóra is vették.

A szer beadása előtti beszélgetésben Mosley azt állította az orvosnak, hogy szívsebész. Ez természetesen hazugság volt; a kísérletben éppen ezt akarták leleplezni. Először minimális adagot sze1fecskendezett be a doktor Mosley vénájába. Ettől láthatóan felszabadultabb lett, nevetgélni kezdett. Amikor azonban a doktor arról kezdte el kérdezni, hogy ki ő, és mivel foglalkozik, Mosley kitartott a hazugsága mellett – bár elég jól szórakozott azon, hogy azt állítja, hogy ő szívsebész.

Amikor a doktor arra kérdezett rá, hogy mi volt a legutóbbi műtéte, kis gondolkodás után a hazugsághoz konzekvens maradt, azt felelte, hogy egy szívkoszorúér-műtét. (Bár, mondanunk sem kell, ezt is elnevette.) Ezután a doktor egy nagyobb (de még mindig nem veszélyes) adag tiopentál-nátriumot adott be Mosleynak. Erre ő még vidámabb lett, a videón azt halljuk, hogy arról számol be, hogy csodálatosan érzi magát.

Amikor azonban a doktor megkérdezte tőle ugyanazt, hogy ki ő, és mi a foglalkozása, már nem tudott hazudni. Lebukott, ugyanis gondolkodás nélkül azt válaszolta, hogy tudományos ismeretterjesztéssel foglalkozó újságíró. És amikor az orvos emlékeztette a hazugságra, és rákérdezett, hogy ezek szerint nem volt köze soha életében a szívsebészethez, nevetve kijelentette, hogy semmi köze nem volt.

A kísérlet tehát elvileg sikerült. Utóbb azonban Mosley arról számolt be, hogy egyrészt egyáltalán nem emlékszik a jelenetekre, amelyekben a szer hatása alatt állt. Másrészt – a videót nézve – inkább úgy tűnik, azt válaszolta, amit elvártak tőle. A tiopentál-nátrium hatásainak ismeretében az „igazmondás” azzal magyarázható, hogy a szer lelassítja az idegrendszerben az információk áramlását.

Ez a lassulás a viselkedésen is észrevehető. Az ember ilyenkor igyekszik az egyszerűbb és rövidebb reakciókat adni. És mivel az igazat egyszerűbb megmondani, a szer hatása alatt inkább teszi ezt az alany. Ez azonban nem elegendő érv arra, hogy a jövőben tiopentál-nátriumot használjanak vallatáskor."

Én valamiért azt hiszem, már rég feltaláltak a fentiekben megnevezettnél sokkal hatásosabb szérumot. (Gréasai) Ime egy cikk erről:

"A bírói döntéssel szemben jogi, alkotmányba ütköző aggályok is megfogalmazást nyertek, melyek szerint az igazságszérum használata a vádlott személyiségi jogainak megsértéseként is felfogható.

A bírói gyakorlatot figyelembe véve eddig csupán négy alkalommal került sor arra az Egyesült Államokban, hogy kihallgatáskor engedélyezték az igazságszérumot. A gyakorlat természetesen a világ más országaiban eltérő.

A New Scientist cikke arról is szól, hogy egyes országokban rendszeresen élnek a lehetőséggel. Oroszország mellett India neve is felmerül a témával kapcsolatban, ahol a 2008-as mumbai bombamerénylet vádlottját e szer segítségével bírták rá a beismerő vallomásra, mely alapján kivégezték.

Természetesen Holmes poligráfos vizsgálaton is átesik majd a jövőben. A hazugságvizsgáló készülék fizikai tünetek figyelemmel követésével igyekszik fényt deríteni arra, mikor mond igazat az alany. A légzés, a szívverés, vagy a bőr elektromos vezetőképessége mind olyan információkat árulnak el az alanyról, melyek az igazságtartalomról árulkodnak.

E készülék használatának eredményességéről szintén folynak a viták, hiszen nagymértékben befolyásoló tényezőknek minősülnek az alany életkora, intelligenciája, elmeállapota. A jövőben a hazugságvizsgálat során az fMRI használata is szerepet játszik majd valószínűleg." Teljes cikk!

(forrás: http://www.nyest.hu/hirek/a-szer-amitol-igazat-mondunk)

(http://www.bbc.co.uk/news/magazine-24371140)

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Vissza a tetejére

Tartalomból

Érdekes

Idegenek

Filmajánló

Ősök Világa

Videók